Blog

Zo leer jij zo snel mogelijk voor een proefwerk, examen of tentamen!

Blog / Studie / Video's

Zo leer jij zo snel mogelijk voor een proefwerk, examen of tentamen!

Heb jij binnenkort een belangrijke toets, proefwerk, examen of tentamen gepland? Of ben jij druk bezig met een verslag of scriptie? In deze video leg ik uit hoe jij zo geconcentreerd mogelijk aan de slag kunt gaan en hoe jij zo goed mogelijk kunt presteren.

Tip 1:

Concentreren kost energie

Een uitgerust brein zorgt ervoor dat jij je beter kunt concentreren, dat je informatie beter kunt onthouden en je hierdoor beter presteert. Voordat jij gaat leren of dat jij een toets gaat maken is het dus goed om je hersenen in optimale conditie te brengen. Dit is vergelijkbaar met hoe jij je lichaam voorbereidt voorafgaande aan het rennen van een marathon of het spelen van een belangrijke voetbalwedstrijd. Je krijgt jezelf fris en geconcentreerd door gebruik te maken van de natuur. Dit kan op verschillende manieren. Als jij het helemaal goed wilt aanpakken dan maak je een natuurwandeling voor je gaat leren of voordat je gaat beginnen aan een toets. Nu is dat natuurlijk niet altijd praktisch haalbaar. Stel je voor dat je door druk verkeer naar je tentamen moet reizen dan wordt dit moeilijk. Dan kun je je brein voor de gek houden en afbeeldingen van natuur bekijken. Dit leidt verrassend genoeg tot hetzelfde resultaat! Ook werken bij een raam dat uitkijkt op natuur verbetert de concentratie. Dit is waarschijnlijk waarom schrijvers vaak de natuur opzoeken om even ongestoord en vol focus aan hun boek kunnen werken.

Tip 2:

Neem voldoende pauzes

Tijdens het leren is het belangrijk om voldoende pauzes te nemen. Het is nou eenmaal niet mogelijk om eindeloos geconcentreerd te werken. In mijn vorige video waar ik studietips gaf kwam super vaak naar voren dat jullie vooral uit je aandacht en concentratie worden gehaald door je laptop en telefoon. Dat is helemaal niet gek want telefoons en apps worden zo ontworpen dat ze zo verslavend mogelijk zijn. Wat helpt is om pauzes in te lassen waar specifiek een telefoonmoment in zit. Tussen die pauzes in is het goed om een telefoonverbod in te lassen. Leg je telefoon op die momenten met het geluid uit in een andere ruimte. Weten dat er vaste pauze’s gepland staan waarop jij je telefoon mag checken helpt om je volledig te concentreren op je werk. Je kunt je even volledig afsluiten van de digitale wereld en je aandacht richten op de fysieke wereld. Het moment waarop je concentratievermogen minder wordt is het moment om een pauze in te plannen. Na hoe veel tijd leren dit is verschilt per persoon. In de video over studie ontwijkend gedrag leg ik uit hoe jij kunt testen hoe lang je concentratiespanne (hoe lang jij je aandacht vast kunt houden) is.  Het is belangrijk dat je telefoonpauze niet te lang duurt. Zet dus een wekker om je pauze te kaderen. Dit is belangrijk omdat telefoons en apps zo gemaakt zijn om zo lang mogelijk jouw aandacht vast te houden. Er zijn studies gedaan waaruit blijkt dat een flitspauze van één minuut al positief effect heeft op jouw concentratievermogen.

N.b. Mocht je minder op je telefoon willen zitten klik dan hier voor een video over hoe jij kunt afkicken van je telefoon.

Tip 3:

Ga dagdromen tegen

Dit herken je vast. Je bent braaf je tekst aan het lezen en doornemen en halverwege de pagina kom je erachter dat je geen idee hebt wat je gelezen hebt. Je gedachten waren even compleet ergens anders. Je bent aan het dagdromen. Uit een onderzoek van Harvard dat bijhield wat mensen deden gedurende de dag kwam naar voren dat de proefpersonen zo’n 47% van de dag aan het dagdromen waren in plaats van dat ze deden wat ze hoorden te doen. Dagdromen is in feite mislukte concentratie. De individuele verschillen in hoe veel mensen dagdromen is wel groot. Misschien zit jij wel ver boven de 47% als jij een echte dromer bent of ver onder de 47% als geconcentreerd werken jouw talent is. Al met al is minder dagdromen goed als jij beter wilt presteren. Gelukkig is er een oplossing voor dagdromen. Geef jezelf een beloning wanneer je een goede prestatie levert. Hierdoor ga je niet alleen minder dagdromen maar ook nog eens beter presteren. Jezelf belonen geeft dus dubbelop voordeel. Dus stel jezelf vooraf een beloning in het vooruitzicht als jij je voor langere tijd op je werk concentreert.

Deze tips zijn afkomstig uit het boek Concentratie van Stefan van der Stigchel. Hij is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht. Je kunt dit boek winnen op zowel mijn Facebook pagina en op mijn YouTube kanaal. Klik hier voor de link naar de Facebook win-actie en hier voor de link naar de YouTube win-actie.

Klik hier om het boek direct te bestellen.  

Dit artikel is geschreven door Najla Edriouch, BIG-geregistreerd GZ-psycholoog en oprichter van dit platform.

 

Schrijf hier je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *