Blog

Zo val jij snel in slaap met behulp van voeding!

Blog / Video's

Zo val jij snel in slaap met behulp van voeding!

Heb jij last van slaapproblemen?

Vijf miljoen Nederlanders slapen wel eens slecht. Anderhalf miljoen mensen kampen zelfs met langdurige slapeloosheid. Gelukkig is daar iets aan te doen. Vandaag ga ik het hebben over de invloed van voeding op slaap. Wat heeft slaap met voeding te maken? We weten allemaal wel dat cafeïne ons wakker houdt. Maar dat is niet het enige. Vandaag geef ik jullie een aantal tips hoe je door goed naar je voeding te kijken heerlijk kunt slapen.* Zorg ervoor dat je tot het einde doorleest want ik bewaar de beste tip tot het einde!

De invloed van cafeïne op slaap

Ik begon er al mee. We weten allemaal dat cafeïne ons wakker kan houden. Maar tot wanneer kun je het nu eigenlijk drinken zonder dat je er s’nachts wakker van ligt? Het blijkt dat je cafeïne het beste vier tot zes uur voor het slapen gaan kunt vermijden. Wil je om 22:00 uur slapen? Drink dan het liefst na 16:00 uur geen drankjes meer waar cafeïne in zit. Dat zijn er meer dan je denkt! Het zit natuurlijk in koffie en energie drank. Maar ook in chocolademelk, cola en thee.

De invloed van nicotine op het slaapproces

Ook nicotine heeft een opwekkend effect. Onderzoek wijst uit dat rokers meer problemen hebben met inslapen dan niet rokers. Ook slapen zij over het algemeen minder diep en worden zij vaker wakker.

De invloed van tryptofaan op het slaapproces

Mijn moeder gaf mij altijd een mok warme melk wanneer ik niet kon slapen. En met haar vele andere moeders. Melk bevat een aminozuur – L Tryptofaan – dat direct de productie beïnvloedt van een stof die nodig is voor het slaapproces. Om de juiste hoeveelheid hiervan binnen te krijgen moet je wel liters melk drinken voor het slapen gaan. Dat verstoort hoogstwaarschijnlijk weer je slaap omdat je dan telkens wakker wordt omdat je moet plassen. Dat een glas warme melk een enorm effect heeft op het slaapproces lijkt dus een fabeltje. Als je niet kunt slapen doordat je last hebt van brandend maagzuur, dan helpt een glas warme melk wel.

De invloed van alcohol op het slaapproces

In mijn blogpost / video over nachtmerries zeg ik het al. Drink geen alcohol voor het slapen gaan. Het kan zijn dat je dan iets makkelijker in slaap valt. De kwaliteit van je slaap zal er hoogstwaarschijnlijk niet door verbeteren. Slaapmutsjes, oftewel alcohol drinken voor het slapen gaan vergroot de kans dat je last hebt van nachtmerries en dromen.

De invloed van het tijdstip van eten op het slaapproces

Zoals beloofd als laatst mijn lievelingstip! Deze gaat over de tijden van eten. Zorg dat er tenminste drie uur tussen het eten van de avondmaaltijd en je bedtijd zit. Zowel van een volle of een te lege maag kun je niet goed slapen. Een uitgebreid ontbijt, een matige lunch en een lichte avondmaaltijd is het beste. Heb je na het avondeten toch nog trek? Kies dan voor een lichte snack. Dit zijn snacks die niet te zoet of te vet zijn.

De tips zijn op uitzondering van de tip over alcohol afkomstig uit het boek Slapeloosheid – Beter slapen? Doe het zelf! geschreven door Ingrid Verbeek en Ed Klip. Dit is een zelfhulpboek waar je in zes weken tijd leert om je slaapprobleem op een effectieve wijze aan te pakken. Ik mag drie exemplaren van dit boek weg geven. Eentje op YouTube, eentje op Facebook en eentje op Instagram. Volg of abonneer je op de pagina en reageer onder de post.

De tip over alcohol komt uit het boek Self Help For Nightmares door Mary Burgess, Isaac Marks en Michael Gill.

Dit artikel is geschreven door Najla Edriouch, BIG-geregistreerd GZ-psycholoog en oprichter van dit platform.

Schrijf hier je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *