Blog

Zo stop jij uitstel- / studieontwijkend gedrag

Zo stop jij uitstel- / studieontwijkend gedrag
Blog / Video's

Zo stop jij uitstel- / studieontwijkend gedrag

Ken jij dat? Je wilt leren voor een belangrijke toets, tentamen of examen of moet jij een verslag of scriptie schrijven maar het lukt je maar niet om je aandacht bij de saaie lesstof te houden?

Vandaag geef ik je drie handige tips waarmee jij je toets, tentamen of examen kunt voorbereiden!

  1. Allereerst gaan we kijken hoe lang jij je aandacht bij je werk kunt houden. Pak een pen, papier en een stopwatch. Zet je stopwatch aan zodra jij start met leren. Houd de taak zo lang vol als je gewoonlijk zou doen voordat je afleidende gedachten toelaat, je pauze neemt of naar de wc gaat.
    Als je een sterke drang voelt om te stoppen met werken dan zet je de stopwatch uit en schrijf je op hoe lang je aan de taak hebt gewerkt. Herhaal deze oefening een paar maal. Bereken hoe lang het gemiddeld duurde voordat je afgeleid werd en neem dit als aandachtspanne. Zorg er tijdens het leren voor dat jij je taken opdeelt in hoe lang je aandachtsspanne is. Je kunt beter een paar keer een kwartier effectief leren dan een uur plannen om te leren en de laatste 45 minuten niets doen.
  2. Afleidende gedachten lijken vaak belangrijk maar zijn dit niet daadwerkelijk. Ik ga je nu een tip geven waarmee jij afleiding kunt uitstellen. Leg je notitieboekje binnen handbereik. Stel je wekker of timer in op de duur van je aandachtspanne. Begin aan de taak. Zodra een afleidende gedachte bij je opkomt, schrijf je die op in je notitieboekje zonder er verder iets mee te doen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Daar ga ik me nu geen zorgen over maken” of “Ik kijk daar straks naar”.  Keer terug naar je oorspronkelijke taak tot je klaar bent met het stuk dat je had geselecteerd. Als de wekker gaat, dan pauzeer je. Je kunt dan kijken naar de lijst met afleidingen en beslissen of je er nu iets mee wilt doen of later. Als je klaar bent met de taak van die dag dan pak je de lijst afleidingen erbij, beoordeel of ze werkelijk belangrijk zijn of dat alleen leken. Zet de afleidingen die echt belangrijk zijn op je takenlijst. Wanneer je een moment plant om hetgeen dat je afleidt te gaan doen helpt het om de gedachte eraan los te laten.
  3. Bedenk welke dingen je doorgaans afleiden tijdens het werk, op school of bij belangrijke taken thuis (bijvoorbeeld onbeantwoorde appjes, rekening die je nog moet betalen). Stel jezelf de vraag: ‘Welke dingen leiden mij vaak af van mijn werk?’. Bedenk vervolgens voor alles wat jou afleidt een strategie om er minder ontvankelijk voor te zijn. Bijvoorbeeld ben jij bezig met je scriptie en raak jij afgeleid door mails die je ziet binnenkomen. Zet je mail uit. Raak jij afgeleid door je telefoon? Plak er dan een post it op met; ‘Doe ik nu wat ik moet doen of heb ik me laten afleiden?’

De info uit deze video komt uit het boek:

Behandelgids ADHD bij volwassenen, cliëntenwerkboek 

een programma voor cognitieve gedragstherapie

Dit boek is geschreven door Steven A. Safren, Susan Sprich, Carol A. Perlman en Michael W. Otto.

Klik hier om het boek te bestellen.

 

 

Schrijf hier je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *