Zo verbreek jij die (ongezonde) relatie!
16 februari 2018 2018-02-16 15:00Zo verbreek jij die (ongezonde) relatie!
Veel mensen vinden het super lastig om een relatie te verbreken. Hierdoor blijven ze soms jarenlang in een ongezonde relatie hangen of blijven ze terug gaan naar de ex die eigenlijk niet goed voor ze is. Vandaag geef ik je vijf tips waarmee jij voor eens en voor altijd een punt achter die relatie zet die niet goed voor je is en waarmee jij een relatiebreuk doorkomt!
Tip 1: Bouw voor je de relatie gaat verbreken een steunend netwerk op. Begin vooraf al met je familie en vrienden te delen hoe jouw relatie echt is. Je kunt hierdoor de mensen om je heen op de breuk voorbereiden zodat zij je kunnen steunen zodra jij de stap zet. Ook kun je hiermee vriendschappen die je misschien hebt verwaarloosd, uit schaamte of misschien doordat je ongelukkig was nieuw leven inblazen.
Tip 2: Ga op zoek naar een plek waar je de eerste paar nachten na de breuk terecht kunt en steun kunt krijgen. Hiermee voorkom je ongemakkelijke situaties zoals net na de breuk in hetzelfde huis zijn als je ex. Het helpt ook om het ‘rebound effect’ tegen te gaan. Je ouders, broers/zussen, vrienden of wie jij ook hebt opgezocht voor steun kunnen jou helpen om niet toe te geven aan de drang om contact te leggen met je ex en toch terug te gaan.
Tip 3: Schaam je niet wanneer je toch weer de mist ingaat en terug gaat naar je ex. Natuurlijk ben je beter af wanneer jij het contact niet herstelt. Mocht dit toch gebeuren, maak jezelf daar dan geen verwijten over. Het is belangrijk om begripvol en zacht te zijn richting jezelf. Hoe slechter jij je voelt over jezelf, hoe groter de drang om terug te gaan naar de schijnveiligheid van die ongezonde relatie waar je in zat. Als jij je slecht voelt over jezelf dan is de drang nog groter om het contact te herstellen!
Tip 4: Voel je niet schuldig wanneer jij het moeilijk hebt. De pijn is echt. Vrienden kunnen nog wel eens zeggen dat jij gewoon je ex uit je hoofd moet zetten, dat je ophoudt met zelfmedelijden en dat je gewoon de draad van je leven weer moet oppakken. De pijn die je hebt is echter echt en het is goed om hem niet te ontkennen. Wees aardig voor jezelf en ga op zoek naar manieren om je lichaam en ziel te verwennen. Dit zou je ook doen wanneer je een gebroken been had!
Tip 5: Word jij overspoeld door positieve herinneringen aan je ex? Vraag dan eens een goede vriend of vriendin of die herinneringen kloppen! Vaak verdraaien we achteraf de kijk op onze relatie. Misschien idealiseer jij de situatie wel. Ook kan het helpen om alle redenen waarom je wilde vertrekken op te schrijven. Je herinnert je dan de slechte dingen aan je relatie en de beste manier om ze vers in je geheugen op te slaan is om ze op te schrijven. Dwalen je herinneringen af? Kijk dan weer naar je lijstje.
De tips die ik geef komen uit het boek Verbonden geschreven door Amir Levine en Rachel Heller. In dit boek hebben ze negen super handige tips opgesteld gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek die jou de pijnlijke ervaring van het verbreken van je relatie helpen doorstaan. Vandaag heb ik mijn vijf favoriete gegeven maar de overige vier tips zijn ook zeker de moeite waard. Ben jij benieuwd naar de rest van de tips en het boek? Klik dan hier voor de link richting het boek in de beschrijving. Dit boek geeft antwoorden op hoe het komt dat sommige mensen moeiteloos een partner vinden en anderen elke relatie stuk zien lopen. Dit doen zij op basis van hechtingsstijlen.