ADHD – Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit
5 januari 2018 2018-01-05 15:00ADHD – Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit
ADHD staat voor Attention- Deficit/Hyperactivity disorder. Dit betekent in het Nederlands dat er een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit is.
Er zijn een aantal symptomen waar je last van moet hebben sinds je kind bent voor je diagnose krijgt. Dit zijn:
- Concentratietekort / aandachtsproblemen. Hierbij kun je denken aan snel afgeleid zijn, weinig overzicht en moeite met plannen en organiseren.
- Hyperactiviteit. Hierbij kun je denken aan altijd in de weer willen zijn, veel praten en een onrust van binnen.
- Impulsiviteit. Hierbij kun je weer denken aan dingen eruit flappen, eerst doen en dan denken en ongeduldig zijn.
Er zijn 3 vormen van ADHD:
- Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, gecombineerde type. De ADHD zoals de meeste mensen hem kennen. Dan heb je last van alle drie de symptomen hierboven beschreven.
- Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, overwegend onoplettendheidstype. Dit is bij bekend onder de naam ADD. Dit zijn mensen die wat dromerig en in zichzelf gekeerd zijn, verstrooid en snel afgeleid. Je ziet dan geen drukte of impulsiviteit. Ongeveer 10% van de mensen met ADHD heeft dit type.
- Tot slot is er Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, overwegend hyperactief/impulsief. Dit zijn drukke mensen zonder aandachtsproblemen. Ongeveer 3% tot 5% van de mensen met ADHD heeft dit type.
Er wordt geschat dat 4 tot 8% van de kinderen ADHD heeft en 3 tot 5% van de volwassenen. ADHD is grotendeels genetisch bepaald. Wanneer een van jouw ouders ADHD heeft dan is de kans groter dat jij ook geboren wordt met ADHD dan wanneer geen van jouw ouders ADHD heeft.
Veel mensen denken dat je over ADHD heen kunt groeien naarmate je ouder wordt. Dit is helaas meestal niet het geval. Wel zie je dat mensen er vaker door de jaren heen beter mee leren omgaan. Ook kan het zijn dat de ernst van de symptomen afneemt. Hierbij kun je denken aan dat iemand met ADHD minder hyperactief wordt wanneer die ouder wordt.
Bij kinderen met ADHD zie je vaak dat zij erg druk en impulsief zijn. Bij volwassenen herken je de ADHD vaak aan moeite hebben met het beheren en overzien van de agenda met afspraken, hun tijd en geld. Ook zie je bij veel kinderen en volwassenen dat zij veel last hebben van wisselende stemmingen en prikkelbaarheid.
Veel mensen met ADHD lopen tegen dagelijkse praktische problemen aan. Ik ga nu een aantal praktische tips geven waar jij hopelijk iets aan hebt wanneer jij ADHD hebt maar die ook fijn zijn voor mensen zonder ADHD.
Tip 1: Veel mensen met ADHD gebruiken geen horloge of agenda. Mensen met ADHD hebben vaak moeite met tijd en planning. Allereerst is dus mijn tip om een agenda aan te schaffen. Zorg voor een agenda van een formaat dat je hem makkelijk mee kunt nemen. Je kunt er ook voor kiezen om de agenda van je telefoon te gebruiken. Qua indeling is een agenda met een weekoverzicht per twee pagina’s het meest handig. Dan heb je overzicht per week. Leg je agenda op een vaste plek zodat je hem niet vergeet. Bijvoorbeeld bij je sleutels of je mobiele telefoon. Vul eerst vaste afspraken en verplichtingen in. Hierdoor kun je zien hoe veel tijd je nog over hebt. Plan ook ontspanning in, bijvoorbeeld tijd om door te brengen met vrienden. Het helpt om vaste dagelijkse dingen op een vaste tijd in te plannen. Vergeet ook geen reistijd in te plannen en extra tijd voor het geval de afspraak uitloopt. Tot slot is het helpend om dagelijks een vaste tijd te kiezen waar jij je agenda checkt.
Tip 2: Ook formulieren en post zorgen vaak voor problemen. Ongeopende rekeningen kunnen problemen veroorzaken. Je hebt natuurlijk geen zin in deurwaarders aan de deur. Het helpt twee bakjes aan te schaffen waar jij je post in sorteert. Gooi in het ene bakje dingen waar je op moet reageren (bijvoorbeeld een rekening die betaald moet worden) en het andere bakje post om op te bergen (bijvoorbeeld een bevestigingsbrief) waar je geen actie op moet uitzetten. Open dagelijks je post en doe de brief gelijk in het bakje waar het thuishoort. Plan dan in je agenda een vaste moment op een vaste dag per week om je rekeningen te betalen en papieren op te bergen in mappen.
Tip 3: Mensen zijn vaak ook impulsief in het uitgeven van geld. Als je een beperkt inkomen hebt kan dit problemen opleveren. Als je ADHD (maar ook als je het niet hebt) kun je je geldzaken regelen door gebruik te maken van een aantal eenvoudige principes. Gebruik maar één bankpas. Gebruik geen creditcard of betaal niet op rekening. Zo kun je makkelijker bijhouden wat je uitgeeft. Zorg er ook voor dat je niet rood kunt staan. Automatiseer zo veel mogelijk. Laat je salaris op je bankrekening storten en laat dingen als je huur en dergelijke automatisch afschrijven. Het fijnst is wanneer je regelt dat deze dingen een paar dagen nadat je je salaris ontvangt worden afgeschreven zodat je goed kunt zien hoe veel geld je nog over hebt. Het is ook slim om maandelijks een vast bedrag af te laten schrijven naar je spaarrekening. Vermijd ook impulsieve aankopen. Pin eens per week geld en verdeel het geld over de week. Koop wat je je voorneemt, schrijf op wat je nodig hebt en neem niets extra’s mee.
De informatie van deze video / blog post komt vanuit het boek ADHD bij volwassenen, diagnostiek en behandeling geschreven door Sandra Kooij. Dit boek is een enorme aanrader wanneer jij meer wilt weten over ADHD! In dit boek wordt uitgebreid beschreven wat ADHD is, hoe het vastgesteld wordt en welke behandeling goed aansluit.