Dip of depressie?
25 augustus 2017 2017-08-25 14:00Dip of depressie?
Regelmatig hoor ik mensen roepen; Ik voel me depressief. Vaak hebben ze dan hun dag niet, een teleurstelling te verwerken of even een dipje. Er is dan dus vaak geen echte depressie. Maar wanneer mag je dan dan wel spreken van een depressie? Vandaag ga ik je vertellen hoe je een depressie kunt herkennen.
Zo herken je een depressie
Een depressie is te herkennen aan verschillende kenmerken. We beginnen eerst met de twee hoofdkenmerken waar je minimaal twee weken last van moet hebben wil je kunnen spreken van een depressie. Het eerste kenmerk is dat je je erg somber en verdrietig voelt. Het tweede kenmerk is dat je geen plezier meer beleeft aan activiteiten die je normaal gesproken wel altijd graag deed.
Wanneer er echt sprake is van een depressie heb je naast deze twee kenmerken ook minimaal twee weken last van drie kenmerken hieronder beschreven.
- Je hebt geen zin om te eten of je wil juist heel veel eten. Hierdoor kan het ook zijn dat je aankomt in gewicht of juist afvalt.
- Slapen gaat moeilijk. Je slaapt te veel, of te weinig. Ook kan het zijn dat de kwaliteit van je slaap niet goed is.
- De manier waarop je beweegt verandert. Motorische bewegingen zijn langzamer of juist onrustiger geworden.
- Je voelt je vermoeid en hebt weinig energie.
- Je voelt je waardeloos of onterecht schuldig over dingen.
- Je merkt dat jij je niet meer goed kunt concentreren. Ook denken kan lastig gaan. Het nemen van besluiten is moeilijk. Er is sprake van besluiteloosheid.
- Je hebt gedachten over de dood. Dit niet een keer, maar vaker. Ook kan het zijn dan je er over na denkt om zelfmoord te plegen.
Wanneer je deze kenmerken lees dan zie je dat je een depressie kunt herkennen in je gevoelens, je gedachten en je gedrag.
Sombere / prikkelbare stemming (Gevoel)
Laag zelfbeeld en negatieve gedachten (Gedachten)
Opgeven, minder interesse/ motivatie (Gedrag)
Daarnaast zie je ook dat er lichamelijk dingen veranderen wanneer er sprake is van een depressie. Een voorbeeld hiervan zijn concentratieproblemen (Fysiologisch).
Herken jij jezelf in deze signalen? Neem dan contact op met je huisarts. Je huisarts kan samen met jou kijken of er sprake is van een depressie en of een behandeling nodig is. Wanneer dit het geval is kan je huisarts je doorverwijzen naar passende hulpverlening. Wanneer er sprake is van een depressie dan is dit goed te behandelen door middel van cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke psychotherapie. Ook kan het zo zijn dat je medicatie voorgeschreven krijgt. Ben jij benieuwd wat er allemaal komt kijken bij een behandeling bij een psycholoog. Kijk dan even de video die ik daarover gemaakt heb.
Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis)
Heb jij het idee dat iemand in je omgeving last heeft van een depressie? Kijk dan snel mijn video over hoe je een vriend of vriendin die last heeft van een depressie kunt helpen.