Blog

Zo houd jij je aan je goede voornemens!

Blog / Video's

Zo houd jij je aan je goede voornemens!

We hebben allemaal nieuwjaarsvoornemens gehad die we niet konden vol houden. In deze blog leer ik je op basis van wetenschappelijk bewezen methodieken hoe jij in het nieuwe jaar je doelen gaat bereiken.

Voor deze blog heb ik weer onderzoek gedaan om te kijken wat nu echt werkt om je aan je nieuwjaarsvoornemens te houden. Ik kwam uit bij een interessant boek geschreven door psycholoog Jeremy Dean die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar het vormen en verbreken van gewoontes.

Hoe zit het nou met de 21-dagen theorie?

We kennen allemaal wel de 21-dagen theorie. Het zou 21 dagen duren om een slechte gewoonte te verbreken. Ik ga jullie nu uit de droom helpen. Deze theorie is nooit bewezen. 21 Dagen niet toegeven aan je gewoonte zal er niet voor zorgen dat de gewoonte verdwijnt. De 21 dagen theorie lijkt te zijn blijven hangen van een chirurg die constateerde dat zijn patiënten 21 dagen na een amputatie gewend raakten aan deze grote verandering van het lichaam. Het is dus een beetje gek dat we hierna op allerlei andere gebieden zijn gaan zeggen dat er 21 dagen nodig zijn om een verandering plaats te laten vinden.

Onderzoek laat zien dat het per gewoonte verschilt hoeveel dagen het duurt om de gewoonte te verbreken. Gemiddeld zou het 66 dagen duren. Maar er kunnen zo 20 dagen verschil in zitten of je probeert te iedere dag 100 sit ups te doen of wanneer je probeert iedere dag een stuk fruit te gaan eten.

Wat werkt dan wel?

Een gewoonte is iets wat je doet zonder erbij na te denken. Het is gewoon onderdeel van je dagelijkse routine.

Je gaat vaak al zonder erover na te denken de mist in en je houdt je voornemen niet vol. De truc is dus om zo lang je gedrag te veranderen tot je er niet meer over denkt en de nieuwe gewoonte is gevormd. Probeer dus een nieuwe gewoonte te creëren.

Tip 1 – Vaste Patronen

Het menselijk brein houdt van vaste patronen. Een aantal dingen op dezelfde volgorde doen op een dag is hier een voorbeeld van. Ieder mens doet dit. Dezelfde acties dagelijks achter elkaar tijdens het ochtend ritueel is hier een voorbeeld van. Wil jij meer fruit eten? Zorg er dan voor dat je iedere dag op hetzelfde moment in je dagroutine een fruitmoment zit. Jij hebt iedere dag vast een aantal acties die je op dezelfde volgorde doet waar jij dit stuk fruit eten tussen kan plaatsen. Voor je het weet is het een vast onderdeel van je dagroutine. Het is namelijk makkelijker om de nieuwe gewoonte te plakken aan een vaste gewoonte.

Tip 2 – Omgevingsfactoren

Een andere truc is om de omgeving te veranderen. Je omgeving is van grote invloed op gewoontes. Wil je gezonder eten en eet je nu vaak ongezond? Automatisch gedrag is vaak in je brein gekoppeld aan omgevingsfactoren. Dit is net als met de wereldberoemde Pavlov proef, waar de hond al zin krijgt in eten als hij een belletje hoort, omdat hij altijd te eten krijgt wanneer een belletje rinkelt.

Eet jij gewoonlijk veel snacks aan je bureau op je werk en wil je graag hiermee stoppen. Onbewust kan het zo zijn dat het uitzicht van de plek vanuit je bureaustoel, zonder dat je het weet, gekoppeld is aan die chocoladereep die je aan je bureau eet. Dit leidt er dan toe dat jij zin krijgt in chocolade zodra jij op die plek gaat zitten. Zet je bureau dus aan de andere kant van de kamer als je wil stoppen met snacken aan je bureau. Je nieuwe uitzicht kun je dan koppelen aan geen chocolade eten waardoor je dit voornemen makkelijker vol kunt houden.

Hopelijk gaat het je nu lukken om je aan je nieuwjaarsvoornemen te houden! Een gelukkig nieuwjaar.

Wil je liever dat ik je deze tips zelf uitleg kijk dan snel de video op mijn YouTube kanaal!

Heb jij last van psychische problemen? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Schrijf hier je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *